Sunday 27 February 2011

New Airbrush.



I got my new airbrush, an Iwata Eclipse HP-C, this week. Many forum users seems the regard the Iwata brand as the best maker of airbrushes, well all airbrushes works fine in the beginning, even the cheep ones, so I won't comment on that just yet. It also said to work better with Vallejo paints than other airbrushes. I bought mine at SprayPal.com for 1225 sek incl. Shipping. ( In Sweden it retails for double that amount!)


Wednesday 23 February 2011

Ultrasonic Cleaner


I bought a cheep ultrasonic cleaner, perfect for deep cleaning airbrushes and other stuff.


My H&S Evolution airbrush gets a good scrubbing.


My three year old Evo is like brand new again.

Vallejo Air



Vallejo Air är en av de bästa färgserierna någonsin med kulörer som får det att vattnas i munnen på en WWII-byggare som jag. Klara att använda direkt ur flaskan och till bra pris är de svåra att motstå. Det är bara ett litet problem... Jag får det inte att fungera med min airbrush. Jag använder en H&S Evolution Silverline och färgen sätter igen munstycket på nolltid. Jag har läst en del på olika forum och jag är inte ensam om detta problem. Färgen ska inte förtunnas då detta bara gör problemet än värre och man får absolut inte använda alkohol- eller amoniak-baserade cleaners då dessa förvandlar färgen till en kletig massa.

Jag har använt rek. Lufttryck på mellan 1,5 och 2 bar och använder Vallejos egen Airbrush cleaner, men med samma resultat, tvärstopp! Jag har nu givit upp försöken med min Evolution och beställt en Iwata HP-C som jag hört ska fungera bra med Vallejo Air. Om det inte fungerar med nya airbrushen så sitter problemet förmodligen i kompressorn som är en oljesmörjd Sil-Air och lösningen blir då att prova en oljefri kompressor.






Uppdaterat 23 feb.
Jag strippade hela min Evo och gjorde rent den med aceton och sedan ultraljudsbad. Jag bytte även alla packningar. Jag bytte även en del krånglande delar med delar från min gamla H&S Focus. Nu är sprutan nästan som ny. Jag provade att blanda några droppar Liquitex Airbrush Medium i färgen och nu flöt den riktigt bra. Nu återstår att se om det kommer fungera lika bra om en vecka eller om man måste upprepa djuprengöringen.

Saturday 19 February 2011

Polikarpov I-16

Första modell ut är Hasegawa´s I-16 i skala 1:72.

Jag är väldigt svag för I-16 med sin trinda kropp och stubbiga vingar, den liknar lite den galna Gee Bee racern. Trots att planet var hopplöst föråldrat redan ett par år efter introduktionen 1935 så byggde man 8500 st och vid tyska invasionen 1941 var I-16 fortfarande det vanligaste planet i den ryska jakten.


Hasegawa's modell är av som vanligt av hög kvalitet. Satsen innehåller 43 fint gjutna delar och dekaler till två maskiner samt till instrumentbrädan. Bygganvisningen är på engelska och hänvisar till Gunze Mr Color, en färg som inte är så lätt att få tag på i Sverige.

Efter lite forskande på nätet och i mina färglådor kom jag fram till följande färger.


Jag prövar att använda Vallejo 894 Russian Green och 961 Sky Blue  till camot och 989 till cockpit.


Det är ingen vits att spilla krut på cockpit då inget syns mer än stolen och spaken. Jag satte på vingens överdelar direkt mot kroppen och lät undersidan va lös för att slippa maskera vingen. Övriga delar fick sitta kvar på gjutstamen under målningen. 


Ovansidan målades med 894 blandat med lite vitt. Vallejo Model Color är väldigt repkänslig så när färgen torkat penslade jag på ett skyddande lager klarlack. 


Jag monterade alla stora delar men lät alla mindre detaljer va kvar på gjutstamen för att underlätta nedsmutsning. Jag la på en oljefärgswash av svart på ovansidan och umbra på undersidan. 


Nu ska det på ett lager klarlack innan det är dags för dekalerna.



Dekalerna på plats. 


Det kommer bli en utmaning att maska och måla den här vindrutan.


Jag blev klar med planet för ett par veckor sedan men har varit på solsemester och inte haft tid att uppdatera bloggen. Ett roligt bygge av ett roligt flygplan, en lite juvel i vitrinskåpet.